Kuvaus

Kajaanin Kuninkaallinen Jääkäripataljoona koostui Paltamon, Sotkamon, Hyrynsalmen ja Kuusamon komppanioista ja jälkimmäiseen kuuluvasta Kemijärven osastosta. Paltaljoona otti osaa mm. vuosien 1808-09 suureen sotaan (Suomen sota) kapteeni Fahlanderin johdolla. Vähän ennen täät sotaa pidettiin pataljoonan yleisharjoituksen Kajaanin Paltaniemellä.

Artikkelissa on pataljoonan esittelyn lisäksi myös maaherra Langén antama määräys sotatarpeiden kuljetuksesta tervaveneillä. Määräys on päivätty 5.8.1806, ja siitä sekä nimismiehen merkitsemästä kuulutuksesta ilmenee myös "silloista vajavaa suomenkielentaitoa".

Artikkeli on ilmestynyt Kajaani-lehdessä numerossa 13/1937. Kirjoittajana nimimerkki H. W. C. eli Henrik Vilhelm Claudelin.

1937

2018

Viittaus

Claudelin, Henrik Vilhelm, “Kajaanin kuninkaallisen pataljoonan yleisharjoitus pidettiin v. 1806 Paltaniemellä. Parin vuoden kuluttua sen jälkeen lähti pataljoona v. 1808-1809 sotaan,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 18. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125984.

Kajaanin kuninkaallisen pataljoonan yleisharjoitus pidettiin v. 1806 Paltaniemellä.pdf