Joensuun uuden kaupungintalon vihkijuhlat

Kuvaus

Joensuun kaupungin ensimmäisinä vuosikymmeninä kaupungin hallintoelimet toimivat entisessä kauppias A. J. Mustosen talossa. Tilat olivat kuitenkin liian pienet, eikä muita sopivia paikkoja kokouksia, iltamia, teatteria tai konsertteja varten ollut.

Kaupungintalon rakentamista oli suunniteltu jo 1890-luvulla, mutta tärkeämmäksi rakennushankkeeksi koettiin mm. tyttökoulu.

Eliel Saarisen suunnitelma voitti kilpailun, joka järjestettiin kaupungintalon piirustuksista. Rakennuksessa edelleen sijaitseva ravintola herätti aikanaan kiivasta vastustusta, sillä se koettiin epäsopivaksi, ehkäpä kaupungissa voimakkaasti vaikuttaneen raittiusaatteen hengen takia. Kaupungintalo valmistui vuonna 1914.

Vihkiäisjuhlan ohjelmasta löytyy esiintyjälistalta seuraavia nimiä: Joensuun Musiikkiyhdistyksen orkesteri ja kuoro johtajanaan Arvi Karvonen, Katajan mieskuoro ja soolotanssin esittäjä Hilma Liiman. Juhlailtamat pidettiin uudessa teatterissa 14.11.1914.

Jns:n seutukirjaston maakuntaosasto – Pienpainatteet – 9: HISTORIA

1914

4 s.; 10 x 16 cm

Viittaus

“Joensuun uuden kaupungintalon vihkijuhlat,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 26. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/132131.