Perttulan kasvatuslaitos. Hämeenlinna, Suomi

Perttula uppfostringsanstalt. Tavastehus, Finland

Kuvaus

Hämeen läänin kuvernööri Otto Carl Rehbinder rakennutti Perttulan huvilan Vanajan Miemalan kylään vuonna 1860. Rakennuksen suunnitteli silloinen Hämeen lääninarkkitehti Carl Albert Edelfelt. Emma ja Edwin Hedman ostivat Perttulan tilan vuonna 1891 ja siirsivät perustamansa "tylsämielisten lasten kasvatus- ja opetuslaitoksen" Perttulaan. Hedmanien laitos oli maan ensimmäisen suomenkielinen kehitysvammalaitos. Kasvatuslaitos toimi aluksi Perttulan huvilassa, myöhemmin lähistölle rakennettiin myös muita rakennuksia. Perttulan tila ja oppilaitos siirtyivät valtion omistukseen vuonna 1909. Laitoksen nimi ja organisaatio vaihtuivat monta kertaa, kunnes vuonna 2009 silloinen Perttulan erityisammattikoulu liitettiin Kiipula-säätiöön. Oppilaitos muutti kokonaan Kiipulaan vuonna 2013. Nykyään Perttulan rakennukset ovat yksityisomistuksessa asuin- ja liiketiloina.

2015-04

Julkaistu painettuna: Valokuv. & kustansi E. Rytkönen foto & förlag.

Viittaus

Rytkönen, Enok, “Perttulan kasvatuslaitos. Hämeenlinna, Suomi,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 15. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/134535.