Perttulan tylsämielisten kasvatuslaitos : 1890–1915

Kuvaus

Edvin Hedman perusti Perttulaa edeltäneen yksityisen kasvatuslaitoksen vuonna 1890 Helsingin Kallion kaupunginosaan, jossa ongelmana olivat levoton ympäristö ja turvattomuus. Perttulan tilalle silloisen Vanajan Miemalaan laitos muutti toukokuussa 1891, ja se sai silloin nimekseen Perttulan tylsämielisten kasvatuslaitos. Paikkana Perttula tarjosi kasvatuslaitokselle luonnonläheisyyttä ollen kuitenkin lähellä Hämeenlinnan kaupunkia. Maataloustöiden koettiin auttavan asukkaiden tilaa. Asukkaiksi otettiin vain sellaisia lapsia, joiden katsottiin olevan ”kehityskykyisiä”. Vuonna 1905 valtio lunasti Perttulan itselleen, mutta päätösvalta laitoksen asioissa säilyi sen johtajalla Edvin Hedmanilla, jonka kuoleman jälkeen Perttulaa johti hänen vaimonsa Emma Hedman vuosina 1915–1927. Senaatin valiokunta ensin ja myöhemmin kouluylihallitus huolehtivat laitoksen toiminnan valvomisesta. Tammikuussa 1909 Perttula siirtyi kokonaan valtion alaisuuteen. Kirjaan on luetteloitu koko Perttulan henkilöstö 25 vuoden ajalta. Erityisopetus jatkui eri muodoissaan Perttulassa aina vuoteen 2013 asti, jolloin Perttulan erityisammattikoulu Kiipulan ammattiopistoon sulautuneena muutti lopullisesti Janakkalan Kiipulaan.

1916

2016-06

Julkaistu kirjana: Hämeenlinna : Emma Hedman (Suomalainen kirjapaino osakeyhtiö), 1916.

Viittaus

Hedman, Edvin L., “Perttulan tylsämielisten kasvatuslaitos : 1890–1915,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 28. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/134675.