Vähäisen kulkutaudeista Hämeenlinnan kaupungissa kuluneen vuosisadan aikana

Kuvaus

Viktor Manner toimi Hämeenlinnan kaupunginlääkärinä vuosina 1899–1913. Manner oli myös uudistusmielinen kunnallismies, jolla oli suuri vaikutus esim. kaupungin vesijohtolaitoksen perustamiseen. Tässä artikkelissa Manner selvittelee mm. tilastojen avulla kulkutautien aikaansaamaa tuhoa 1800-luvun Hämeenlinnassa. Kaupungin huonot hygieniaolot, mm. liian tiivis rakentaminen, karjan jätösten leviäminen asuintonteilla, soinen ympäristö ja lietteiset rannat edesauttoivat tarttuvien tautien leviämistä kaupungin asukkaiden keskuudessa. Vuoden 1831 tulipalon jälkeen kaupungissa levisivät punatauti, lavantauti ja isorokko. Pahin koleraepidemia koettiin vuonna 1853, jolloin 6,4 prosenttia kaupunkilaisista kuoli. Lavantauti puolestaan surmasi suuren joukon hämeenlinnalaisia 1860-luvun katovuosien aikana. Pahimpina tautiaikoina kaupunkiin perustettiin tilapäisiä kulkutautisairaaloita sairaiden hoitamiseksi ja tautien enemmän leviämisen estämiseksi.

1908

2008-05

Lähde

Julkaistu painettuna: Kaikuja Hämeestä VII : Hämäläinen osakunta. - Helsinki : Kirjapaino-osakeyhtiö Sana, 1908.

Viittaus

Manner, Viktor, “Vähäisen kulkutaudeista Hämeenlinnan kaupungissa kuluneen vuosisadan aikana,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 23. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/134692.