Hämeenlinna

Hämeenlinna

Kuvaus

Soutuveneet ovat Vanajaveden rannassa Birger Jaarlin kadun alkupäässä tässä 1900-luvun alkuvuosien postikorttikuvassa. Edessä poikittain kulkee silloinen Rantakatu, nykyinen Arvi Kariston katu. Ensimmäisenä Birger Jaarlin kadun vasemmalla puolella oleva tontti ja talo kuului pitkään Tudeer-suvulle. Vuonna 1887 talon omistajana mainitaan neiti H. Tudeer ja vielä vuonna 1923 neiti Selma Tudeer. Tudeerin tontin vieressä on kruununimismiehenleski Amanda Lagerlundin talo, jonka 1910-luvun puolella omisti herra K. Kiipilä ja hänen jälkeensä Nestori Törmä. Törmä omisti myöhemmin myös alemman tontin. Ylempänä Rauhankadun kulmassa samalla puolella katua sijaitsi Hämeenlinna evankelis-luterilaisen seurakunnan pappila. Birger Jaarlin kadun oikealla puolella olevan kulmatontin omistajaksi on merkitty 1800-luvun lopulla leskirovastinna Ulrika Johanna "Kenny" af Enehjelm, Hugo Standertskjöldin sisar. Af Enehjelmin jälkeen omistajina olivat ainakin asessori F. W. Schrey, Eino Schrey, Karl Thuneberg ja Hugo Raninen, Tällä tontilla on nykyään 1950-luvulla valmistunut entinen Korpimaan talo, joka muistetaan myös Kauppa- ja teollisuusklubina. Kadunkulmassa on myös yksi ensimmäisistä sähköllä toimineista katuvaloista. Keskustan katujen varsille sähkövalot syttyivät ensimmäisen kerran 6. lokakuuta 1899.

2016-05

Julkaistu painettuna: Hämeenlinna - Tavastehus, Enok Rytkönen.

Viittaus

Rytkönen, Enok, “Hämeenlinna,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 25. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/135015.