Lovisan-Vesijärven rautatie

Loviisan-Vesijärven rautatie

Suunnitelma rautatien rakentamiseksi Loviisasta Vesijärven satamaan Lahteen

Tiivistelmä

”Lovisan kaupunki, joka kaupalle ja merenkululle edullisen asemansa kautta jo aikaseen oli kehittynyt neljänneksi maan kaupunkien rivissa, on viime vuosikymmeninä monien epäedullisten suhteiden kautta, joita kaupunki ei ole voinut välttää eli voittaa, nähnyt ei ainoastaan entisen hyvän toimeentulonsa vähenevän, vaan myöskin toiveensa tulevaisesta olevaisuudestaan arvelluttavassa määrässä uhatuksi. Kumminkin olisi paikkakunta, päästyään järjestämisensä ja uudestaan rakentamisensa huolista, epäilemättä vähitellen voittanut takasin mitä näin oli mennyt hukkaan, jos ei Helsingin – Pietarin rautatie, rakennettu Lahden kautta, osittain harvaassa asuttuin, osittain autioiden seutujen läpi, olisi pakottanut kauppaa aivan uusiin uriin, tosin suosittujen kaupunkien, Helsingin ja Viipurin hyödyksi, mutta suurimmaksi vahingoksi välillä oleville rantakaupungeille. Nyt ei enää pidetä Lovisan rataa pääasiallisesti paikallisena, vaan on siitä sen sijaan koetettu tehdä se tie, jota myöten Päijänteen vesistöön kuuluva ulosvienti ja sisääntuonti tulisi kulkemaan. Johtamalla rataa suoraan Vesijärven asemalle, jossa sillä tulisi olemaan oma, valtion rautateistä riippumaton siltansa, on luultu, kun matka Loviisaan on 72 virstaa, mutta Sörnäsiin 122, voitavan valtionrautateiltä vetää tälle rautatielle melkein kaikki Vesijärven liike.”

Viittaus

Holmberg, Carl Emil, “Lovisan-Vesijärven rautatie,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 29. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/1611.

Lovisan-Vesijärven rautat.pdf