Kanteleen kansakoulu

Kuvaus

Kantelelaiset päättivät jo vuonna 1875 eli ensimmäisinä Pukkilassa perustaa omin voimin kylään kansakoulun. Kanteleen ylempi tyttö- ja poikakansakoulu aloitti toimintansa syksyllä 1876. Vuonna 1905 kyläläiset päättivät rakentaa kuvissa näkyvän uuden koulutalon uuteen paikkaan Holmanmäelle Kanteleenjärven rantamaisemiin. Vuonna 1906 valmistunut rakennus oli käytössä 1960-luvun alkuun saakka, jolloin valmistui uusi koulu. Kunta oli rakentanut Holmanmäelle uuden koulun myös vuonna 1924, mutta se paloi keväällä 1943.

Yleisökuvat on otettu Kanteleen koulun 75-vuotisjuhlissa, jotka järjestettiin vuonna 1951. Alemmassa kuvassa ovat etualalla opettajat Rauha Vikstöm (vas.), Lauri Tenhola ja Tellervo Tenhola. Eturiviin on päässyt myös rovasti W.A. Urhonen. 100-vuotisjuhlien käsiohjelma on vuodelta 1976.

Ruokailevia oppilaita esittelevien kuvien ottamisajankohta ei ole tiedossa. Kylän emännät olivat perustaneet vuonna 1910 koulukeittolan, joka sekin oli Pukkilan ensimmäinen. Keittolarakennus valmistui vuonna 1914. Hevosreessä istuvat naiset ovat keittolaemäntiä, jotka keräsivät kylän taloista elintarvikkeita koulunkeittolaan. Viimeiset kuvat esittävät koulun oppilaita, joilla oli Marianpäivänä tapana vierailla Muurahaisen talossa. Muurahaisen emäntä Maria Seppälä oli yksi koulukeittolan puuhanaisia. Oppilaiden vieressä oikealla on opettaja Urho Lähteenmäki.

Värikuva esittää 1960-luvulla valmistunutta Kanteleen uutta koulua.

2014

Viittaus

“Kanteleen kansakoulu,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 20. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/7138.