Kertomus Sortavalan seminaarin toiminnasta ja vaiheista lukuvuonna 1911-1912

Kuvaus

Vuosien 1877-1878 valtiopäivillä tehtiin kolme ehdotusta uuden suomenkielisen opettajaseminaarin perustamiseksi Sortavalaan Karjalan kansan keskelle. Jyväskylässä toimi ainoa suomenkielinen seminaari. Herman Hallonblad puolisoineen lupasi lahjoittaa Sortavalan maalaiskuntaan Kymölän kylään perustamansa kansakoulun valtiolle sillä ehdolla, että koulu muutetaan opettajaseminaariksi.

Sortavalan seminaari sai valtiopäivillä tarvittavan kannatuksen ja päätös keisarin vahvistuksen. Niinpä avajaiset pidettiin 20.10.1880 Kymölässä, ja Suomen toinen suomenkielinen kansakouluseminaari aloitti toimintansa. Opettajakunta oli valittu aikaisemmin.

Lähde: Iivar Kemppinen: Sortavalan seminaarin historia.1969

Lukuvuosi 1911-1912 oli Sortavalan seminaarin 32. toimintavuosi.

Jns:n seutukirjaston maakuntaosasto – PKKO 38.405 KER

1912

56 s.; 12 x 18,5 cm

Viittaus

“Kertomus Sortavalan seminaarin toiminnasta ja vaiheista lukuvuonna 1911-1912,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 19. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/132366.