Eteläkatu - Hämeenlinna

Kuvaus

Kuvan oikeassa reunassa näkyvät ns. Eteläkadun villat rakennettiin vuosina 1919–1922 kaupungin vuokratonteille. Yhden puisista asuintaloista suunnitteli rakennusmestari E. K. Ansas ja muut silloinen kaupungin rakennusmestari K. B. Koskinen. Talot edustavat tyylillisesti osittain jugendia ja osittain klassismia, ja niissä on mansaridikatot, joiden avulla saatiin lisää asuintilaa ullakkokerrokseen. Tämä kaupunkikuvallisesti yhtenäinen rakennusryhmä oli purku-uhan alaisena 1980-luvulla. Talot oli jo lunastettu alkuperäisiltä omistajiltaan, ja niiden paikalle oli suunniteltu pysäköintialue. Rakennukset päätettiin kuitenkin suojella, ja kaavamuutoksen jälkeen taloja tarjottiin entisille omistajilleen takaisin ostettaviksi 1990-luvun lopulla. Kuvan vasemmassa reunassa näkyy Hämeenlinnan nahkatehdas osakeyhtiön rakennuksia, joista vanhin oli vuodelta 1888 ja viimeinen rakennettiin 1930-luvun lopulla. Samalle paikalle Saaristenkadun ja Eteläkadun kulmaan oli nahkuri H. A. Grönlund perustanut verstaansa jo vuonna 1873. Grönlundin nahkurinverstaan osti vuonna 1916 Hjalmar F. Emanuelsson (Kausti), jonka aikana yritys laajeni tehtaaksi. Saman korttelin eteläpäässä toimi vuoteen 1920 asti myös tehtailija C. O. Saxelinin olutpanimo. Hämeenlinnan nahkatehdas siirtyi Kantolaan 1980-luvun alussa ja tiiliset tehdasrakennukset Eteläkatu 14–16:sta purettiin. Nahkatehtaan tontille valmistui vuonna 1984 uusi asuin- ja liikerakennus, nykyinen kauppakeskus Tavastila.

2016-05

Viittaus

“Eteläkatu - Hämeenlinna,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 26. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/134422.