O. Y. Hämeen sitomo ja konttorikirjatehdas

Teollisuuslaitoksia Hämeessä 4

Kuvaus

Hämeen sitomo- ja konttorikirjatehdas syntyi vuonna 1909, kun Hattulan konttorikirjatehtaan omistaja V. Elfving ja Hämeenlinnan uuden kirjansitomon omistajat Arvi A. Karisto ja Kusti Laurela yhdistivät liiketoimintansa. Yhtiön tehdas sijaitsi Myllymäessä, nykyisen Turuntien varrella tontilla nro 237. Yhtiöllä oli 30–40 työntekijää, ja se tuotti vuodessa lähes 300 000 sidottua tai nidottua kirjaa. Sitomolla oli käytössään sähköllä toimivat nitomis- ja taittamiskoneet, jotka olivat tuolloin ainoat koko sisämaassa. Vuonna 1917 Arvi A. Karisto muutti kustannusliikkeensä osakeyhtiöksi, johon Hämeen sitomo ja konttorikirjatehdas yhdistettiin, samoin kuin Hämeenlinnan uusi kirjapaino.

2015-04

Julkaistu painettuna: Suomalainen Kirjakauppa O.-Y.

Viittaus

“O. Y. Hämeen sitomo ja konttorikirjatehdas,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 28. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/134436.