Lammin vaivaistalo

Lammin vaivaistalo

Lammin kunnan vaivaistalon piirustus. Houruosasto

Kuvaus

Kun vaivaistalohanketta Lammilla pohdittiin, arvioitiin että Lammilla tarvittaisiin 75 hoitopaikkaa, joista 13 mielisairaille. Vaivaistalo päätettiin rakentaa vuonna 1887 ja laatia samalla vaivaishoidon ohjesääntö. Ensimmäinen mielisairasosasto, piirroksen "houruosasto" rakennettiin vuonna 1888. Osastolla hoidettiin myös naapurikuntien mielisairaita, jos tilaa oli. Kunnalliskoti valmistui vuonna 1890. Rakennukset sijaitsivat noin kilometrin kirkonkylän keskustasta Evolle päin alueella, jossa on nykyäänkin vanhainkoti ja Lammin terveysasema. Vaivaistalon mielisairasosasto paloi vuonna 1892. Hämeen Sanomat kertoi, että yhdeksästä "siellä säilytetystä heikkomielisestä" seitsemän jäi liekkeihin. Kun kirkonkylästä ehti paikalle ihmisiä, oli talo jo tulen vallassa. Uusi mielisairasosasto rakennettiin 1893. Hoidokkien oloista tehtiin paljon valituksia. Vuonna 1905 talon ympärille päätettiin rakentaa aita, mutta suunnitellusta saunaremontista luovuttiin. Kunnassa sattuneiden murhapolttojen vuoksi valtuusto päätti 1910 hankkia kunnalliskodille yövartijan ja "kaksi hyvää koiraa". Kun rakennus jälleen paloi, uutta suunniteltiin vuonna 1928, mutta hanke ei toteutunut. Kun uusi vanhainkoti vihdoin vuonna 1957 valmistui, purettiin vuonna 1890 rakennettu puinen kunnalliskoti, joka oli lähempänä tietä. 1957 rakennettu vanhainkoti muodostaa vielä osan nykyisestä vanhainkodista.

1888

2011

Viittaus

Helsingius, Gust. Ad., “Lammin vaivaistalo,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 20. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/134718.