Kirkonkylän kansakoulu

Hauhon kirkonkylän kansakoulurakennuksen piirustus

Kuvaus

Hauhon ensimmäinen kansakoulu perustettiin Alvettulan kylään vuonna 1871. Pari vuotta myöhemmin koulu päätettiin kuitenkin siirtää kirkonkylään. Kirkonkylän koululle saatiin pitkien pohdintojen jälkeen ostettua tontti senaattori A. Nykoppilta syyskuussa 1873. Koulutalon piirustukset teetettiin helsinkiläisellä arkkitehdillä Theodor Deckerillä, mutta piirustuksia muutettiin vaatimattomammiksi ja mm. kellarikerros jätettiin pois. Koulutalon rakennusurakan sai huutokaupassa tehtäväkseen rakennusmestari Nikander, joka sai urakkansa valmiiksi syyskuussa 1875. Alvettulan kansakoulu oppilaineen ja opettajineen muutti nyt kirkonkylään uuteen kouluun. Koulun oppilasmäärä lisääntyi jatkuvasti, ja 1920-luvulle tultaessa tilat olivat auttamattomasti jääneet liian pieniksi, joten samalle tontille päätettiin rakentaa toinen koulurakennus. Rakennusmestari Onni Tourulta tilattiin rakennuspiirustukset uutta koulutaloa varten ja urakoitsijaksi valittiin rakennusmestari Anton Färm. Uusi taitekattoinen koulu valmistui 1923 lopulla. Rakennuksessa oli kaksi luokkahuonetta ja asunnot kahdelle opettajalle. Myöhemmin talon vintille tehtiin vielä kaksi luokkahuonetta lisää. Kirkonkylän toiminnallinen keskus siirtyi mm. koulurakentamisen myötä nykyisen kunnantalon ympäristöön. Hauhon kirkonkylän koulu ja Hankalan koulu liittyivät vuonna 2007 Hauhon kirkonkylän koulukeskukseen, yhtenäiskouluun, jossa on luokka-asteet 19. Kirkonkylän molemmat vanhat kansakoulurakennukset ovat suojeltuja. Vanhat koulutalot ovat olleet vuodesta 2011 lähtien yksityisomistuksessa ja asumis- ja yrityskäytössä.

1923

Viittaus

Touru, Onni, “Kirkonkylän kansakoulu,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 24. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/134729.