Asuinrakennus Lukiokadun ja Itäisen Linnankadun kulmassa (Lukiokatu 9)

Vaihtoehtoinen nimeke

Ritning till nybrädfodring, decorering och förändringar m.m. af byggnaderna å sammanslagna tomterna Nris 107 & 108 i 25te Qvart. af Tavastehus stad. Ritning för ny och till-byggnader samt förändringar å sammanslagna tomter No 107 och 108 i 25te kvarteret af Tavastehus stad. Ritning för ny och till-byggnader samt förändringar å sammanslagna tomter Nris 107 och 108 i 25te kvartereret af Tavastehus stad.

Kuvaus

Lukiokadun ja Linnankadun kulmauksessa sijaitseva vinkkeli puurakennus on vanhimmilta osiltaan vuodelta 1834. Lukiokadun puoleisen päärakennuksen rakennutti piirilääkäri Vilhelm Granlund. Linnankadun puoleisen pienemmän talon rakennuttaja oli Lovisa Furuhjelm. Tilanomistaja Georg Uschakoff osti tontin vuonna 1890, ja hän rakennutti tontille lisäksi kaksikerroksisen tiilitalon puiston puolelle.
1800-luvun viimeisinä vuosikymmeninä monet Hämeenlinnan puiset empirerakennukset "muodistettiin" uusimalla niiden ulkoasu nikkarityyliseksi. Arkkitehti F. W. Lagerström piirsi vuonna 1890 kulman puurakennuksille runsain yksityiskohdin koristellun pinnan, jossa käytettiin listoja, sorvattuja konsoleita ja ikkunakehysteitä sekä pilastereita. Rakennuksia yhdistää komea kivirakenteinen pyörökaariportti. Lukiokadun puoleiseen sivuun Lagerström piirsi kaksi sivurisaliittia, ulkonemaa, joista toiseen liittyi katuovi katoksineen. Uusrenessanssia edustava tiilinen asuinrakennus on rakennettu vuonna 1891 arkkitehti H. R. Helinin piirustusten mukaan. Rakennuksessa toimi 1960-luvulta 1980-luvulle poliisilaitos, sen jälkeen kaupungin virastoja. Nykyään talo on asuinkäytössä.

1890

Viittaus

Lagerström, F. W., “Asuinrakennus Lukiokadun ja Itäisen Linnankadun kulmassa (Lukiokatu 9),” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 24. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/134755.