Niittyvillan talo

Niittyvillan talo

Kuvaus

Linnankadun loppupään rinnetontilla sijaitsevan puisen asuintalon rakennutti vuonna 1863 luutnantti Anselm Grahn. Grahnin jälkeen omistajina olivat mm. pastori A. Appelqvist ja kauppias Osk. Isaksson, joka perusti Hämeenlinnaan kangas-, hattu- ja turkiskaupan vuonna 1912. Vanha valokuva talosta on otettu Koulukadulta, rannan puolelta. Monet muistavat rakennuksen 1970–1990-luvuilta myös kerhotilana, jossa kokoontuivat mm. nuoret postimerkkeilijät, partiolaiset ja kansantanssijat. Talossa toimi vuosina 1996–2003 perinnetekstiileihin erikoistunut käsityöliike Niittyvilla, jonka nimellä rakennus edelleen tunnetaan. Kaupungin omistama suojelurakennus myytiin n. 2006 yksityisomistukseen, minkä jälkeen se on kunnostettu asumiskäyttöön. Talon rakennuttaja Anselm Grahn omisti myös olutpanimon viereisellä tontilla. Grahnin panimon myöhempiä omistajia olivat mm. H. Bastman ja A. Kiuttu. Vanhalle panimotontille Lukiokadun ja Koulukadun väliin valmistui vuonna 1983 Hämeenlinnan pääkirjasto.

1920-luku?

2015-05

1 valokuva, vaaka, 13 x 17 cm

Viittaus

“Niittyvillan talo,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 30. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/135003.