Lammin kirkonkylän Työväentalo 1911

Kuvaus

Lammille perustettiin vuonna 1905 paikallinen työväenyhdistys, joka liittyi jäseneksi Sosiaalidemokraattiseen työväenpuolueeseen. Yhdistys alkoi pian kaivata omaa kokoontumispaikkaa ja kerätä varoja työväentalon rakentamiseen. Rahoituksen saamiseksi järjestettiin mm. arpajaisia, näytelmäesityksiä, tanssiaisia ja iltamia. Työväentaloa varten vuokrattiin tontti maanviljelijä Rikhard Huovilalta vuonna 1908, ja rakentaminen aloitettiin seuraavana vuonna. Rakennusmateriaalia saatiin myös lahjoituksina paikallisilta maanviljelijöiltä. Rakennusmestarina toimi Enok Sund, ja maalari E. J. Lahti valvoi rakennustöitä. Lammin työväentalo valmistui vuonna 1911, mutta tontti hankittiin yhdistyksen omistukseen vasta vuonna 1935. Sisällissodan jälkeen työväentalo toimi pari vuotta Lammin seurakunnan kirkkona, kun kirkko oli vaurioitunut pahoin kirkonkylän tulipalossa. Vuonna 1920 työväenyhdistys sai talonsa taas kokonaan itselleen. Jatkosodan aikana taloon majoitettiin siirtoväkeä ja juutalaispakolaisia. Hiljattain peruskorjatun työväentalon omistaa edelleen Lammin Sosiaalidemokraatit ry.

1911

2016-05

Viittaus

“Lammin kirkonkylän Työväentalo 1911,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 26. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/134293.