Hovinkartano

Hovinkartano

Vaihtoehtoinen nimeke

Karta öfver Höfgårds Frälsehemmans lambuodi Skatte Rustholls och Oravain Augment hemmans vid Storskiftet samfält utbrutne ägor i Sodjala Samfällighet, Hauho Socken, Nedre Hollola Härads och Tavastehus län, Lägenheterna emellan skiftade år 1846 af G. W. Stormbom. Kartta Hovinkartanon viljelysmaista Hauhon pitäjässä mitannut ja vuoroviljelykseen jakanut 1894 Oskar Aronen.

Kuvaus

Ensimmäiset asiakirjamaininnat Hovinkartanon (Hofgård) alueesta ovat 1300-luvulta. Alkuperäinen rälssiuudistila perustettiin vuonna 1786. Kartano on ollut mm. Godenhjelm-, Gripenberg-, Leopold-, Engström- ja Furuhjelm-sukujen omistuksessa. Empiretyylinen päärakennus on valmistunut 1830-luvulla. Rakennuksessa on asuttu siitä lähtien ja sen ulkoasu sekä interiööri ovat säilyneet lähes alkuperäisinä. Rakennuspiirustuksen kaksikerroksinen tiilinen jugendrakennus (nykyinen Taidehovi) valmistui vuonna 1914 hopeahääpäivälahjaksi tuomari Janssonin vaimolle. Rakennusta käytettiin vain juhla- ja vierastilana. Taidehovi on järjestänyt näyttelyitä kartanon rakennuksissa vuodesta 1988. Vuonna 1997 Fredrikintorin apteekki Helsingistä museoitiin Hovinkartanoon ja Hovinkartanon taidekeskus avattiin 2006. Hauhon näyttämötaiteen harrastajat ry on esittänyt kartanon pihapiirissä kesäteatteria. Nykyään kartanoon järjestetään kesäisin ryhmävierailuja.

1912

2011

Yksityisomistuksessa

Viittaus

Udd, veljekset, “Hovinkartano,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 16. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/134706.