Lammi - Osa kirkonkylää

Kuvaus

Lammin kirkonkylän tiheimmin rakennettu alue oli 1910-luvun alussa kirkolta Hämeenlinnaan johtavan tien varrella. Myös kylän liike-elämä keskittyi tälle alueelle. Hämeenlinnan suunnasta kirkolle päin kuvatussa näkymässä on äärimmäisenä oikealla Vilho Hurmeen kauppa, joka paloi 1910-luvulla. Kaupan vieressä on vuosina 1890–1930 Lammin postinhoitajana toimineen Eugen Soimanpohjan (Slasnikoff) talo. Kauppias J. A. Peltolehto oli aloittanut kaupan pidon Lammin kirkonkylällä jo vuonna 1886. Vuosisadan lopulla hän rakennutti kuvan tornillisen talon. Myöhemmin Peltolehdon talossa toimi vuokralaisena mm. osuuskaupan kahvila-ravintola vuosina 1934–1950. Peltolehdon perikunta myi talon 1950-luvun alussa Lammin kunnalle, minkä jälkeen torniosa purettiin. Tämän jälkeen talossa on ollut mm. kirjaston ja kansalaisopiston tiloja. Kuvan vasemmassa reunassa on nahkuri Malmbergin talo, jossa oli 1800-luvun loppupuolella Juho Nurmisen kauppa. Nurminen luovutti kaupan vuonna 1902 pitkäaikaiselle apulaiselleen Kyösti Salolle, mutta vuonna 1910 liike ei enää ollut toiminnassa. Seuraavana, Peltolehdon taloa vastapäätä sijaitsi vuosisadan vaihteessa rakennettu Lammin apteekin talo. Apteekin takana on Mikkolan talon pääty ja tien päässä Huovilan tilan rakennuksia.

1910

2016-06

Pauli Riihilahden kokoelma

Viittaus

“Lammi - Osa kirkonkylää,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 16. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/134306.