Kutilan kansakoulu

Kutilan kansakoulu

Vaihtoehtoinen nimeke

Kutilan kansakoulu Kalvolassa. Kutilan kansakoulun ulkohuoneita. Kutilan alakansakoulu Kalvolassa (1926).

Kuvaus

Sauvolan koulu kärsi 1900-luvun toisella vuosikymmenellä ahtaudesta. Sen sijaan että koulua olisi ruvettu laajentamaan, päätettiin vuonna 1914 perustaa uusi koulupiiri Kutilaan. Kankaisten kartanon omistaja Sigurd Palmroth lahjoitti kunnalle Kutilan kartanon maalta tontin. Kuntakokous otti lahjoituksen vastaan, ja päätti nimetä uuden koulun Kutilan kouluksi. Koulun rakennuspiirustusehdotuksia tekemään valittiin August Jussila, Heikki Kulju, A. Andersson ja Aksel Ingman. Suunnitelman mukaan koulun alaosa rakennettaisiin tiilistä, yläosa ja päädyt laudasta ja katto päreistä. Rakennukseen tuli luokkahuone, veistosali ja asunto miesopettajalle. Ulkorakennuksessa sijaitsivat aitta, navetta, rehulato, puuvaja ja käymälät. Saunarakennus oli erillinen. Kouluylihallitus vahvisti rakennuspiirustukset ja rakentajaksi urakkahuutokaupassa tuli. J. A. Hildén. Koulurakennus valmistui ja koulu aloitti toimintansa syksyllä 1916. Opettajaksi tuli Patakankaalta seudun ja kunnan elämään myöhemmin monin tavoin vaikuttanut Edvard Mikkola. Toinen pitkäaikainen opettaja oli vuosina 1928–1962 koulun opettajana toiminut Anni Liesvaara. Oppivelvollisuuden myötä tarvittiin myös alakoululle tilat, joten koululle ostettiin lisämaata ja alakoulua varten rakennettiin uusi puinen koulurakennus. Kutilan alakoulu valmistui 1926 ja aloitti samalla kiinteänä 36-viikkoisena alakouluna. Aikaisemmin Kalvolan alakoulut olivat olleet 18-viikkoisia, jolloin sama opettaja piti koulua syksyllä ja keväällä eri paikoissa. Kutilan koulurakennuksia korjattiin useaan otteeseen vuosien varrella, mm. vuonna 1934 päärakennukseen tehtiin tiilikatto. Kutilan koulu lakkautettiin vuonna 1967. Rakennuksessa asui 1980-luvulla mm. soitinverstas Kunikundan omistaja Pekka Helanen.

1915

2011

Viittaus

Jussila, August, “Kutilan kansakoulu,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 25. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/134724.