Aineistot (yhteensä 54)

  • Aihe on tarkasti "hevonen"

Heinätöihin tarvittiin paljon työväkeä. Heinänkorjuuporukkaa Pekanahon mailla 1930-luvulla. Kuorman päällä vas. Matti Laukkanen, ilman paitaa Aarne Laukkanen, viikatemies Yrjö Ihalainen, oik. istumassa Arttu ja Reetta Laukkanen, loput…

Aapeli Leskinen, (Åken isä) Viljo Leskinen sekä Putte-ruuna. Vuosiluku ja kuvaaja ei tiedossa.

Aarne Huttunen hevosensa kanssa. Kuva Pielavesi-Keitele -lehti. Vuosiluku ei tiedossa.

Avainsanat: , ,

Aarne Huttunen Vuonamon Aholasta ja ensimmäinen Keiteleelle ostettu lämminverihevonen Miss Casanova. Pielaveden ja Keiteleen Sanomissa 24.10.1974.

Eläinlääkäri Tytti Levlin ja Rimminjoen ruuna. Pielaveden ja Keiteleen Sanomissa 7.4.1967.

Maanviljelijä Feodor Vornasen tummavarsa Herätys Pauli Jääskeläisen pitelemänä. Pielaveden ja Keiteleen Sanomissa 2.7.1965.

Kotiseutumuseon navetassa on Yrjö Siltalan valmistama puuhevonen Hekku, jonka päälle on puettu 1900-luvun alun satulan runko. Siltalan kotona oli Hekku-niminen hevonen, joka kyyditsi oppikoulua käyneet pojat kotoa Porvoontien varrella olevalle…

Herman Niskanen Virkkunsa kanssa 1912. Kuvaaja ei tiedossa.

Reino ja Arvi Heiskanen kengittämässä Leksu-hevosta. Alkuperäinen kuva Taina Ratamaa. Vuosiluku ei tiedossa.

(Aineiston luovuttaja: Terttu Eskelinen)

Avainsanat: , ,

Kallion isäntä Pentti Saastamoinen, Pimari ja Jutta. Pielaveden ja Keiteleen Sanomissa 21.8.1964.

Vasemmalta Vilho ja Velmer sekä Veikko ja Bitty. Hartikaisen veljekset hevosineen Koutajärven Myllyllä. Pielaveden ja Keiteleen Sanomissa 31.12.1975

Hevoskärryn kyydissä ovat Hemmi Virtanen (vas.) ja kenties Eija-Liisa Virtanen. Hemmi Virtasella oli ravihevosia, joten kuvan ratsu saattaa olla ravihevonen.

Ahvenjärven savotalla oli kymmenen hevosta ja kolmekymmentä miestä. Maasto oli korkeaa ja vaarallista sekä hevosille että miehille. Leimikot tehtiin harvoiksi. Kaadettavat puut olivat jykevää tukkitavaraa ja vanhimmatkin, kaadetuksi määrätyt puut…

Jokikorvan monivuotinen työmies Viljami Jääskeläinen niittämässä hevosniittokoneella 1940-luvulla. Kuva Viljami Jääskeläinen.

Kaksi miestä istuu hevosen vetämissä rattaissa

Ylä-Savon 70-näyttelyssa olleella Vuonamon Ypykällä on upea tamma nimeltään Humu. Pielaveden ja Keiteleen sanomissa 2.7.1970.

Iltalypsylle ovat lähdössä Jenny Perttilä (o.s. Majander), Ritva Perttilä (ohjaksissa), Hannu Perttilä ja Tapio Perttilä.
Kuva on otettu n. 1950-luvulla.

1989
Isä oli mäkitupalainen. Savotassa ollessaan 1930-luvulla hän osti hevosen, joka oli hiukan kallis, eikä hän sitten pystynyt hevosta maksamaan. Niin hän joutui välillä ilmaiseksi rengiksi. Isä oli hevosmies, hän piti paljon hevosista.

Järventauksen perhe. Kuvaaja ja vuosiluku ei tiedossa.

Junttilan perhe kotipihassaan 1920-luvulla. Hevosen selässä pojat Heikki ja Mooses, rappusilla Riikka ja suitsissa Nestori Tossavainen. Kuva Riitta ja Raimo Tossavainen.

Kauko Ollikainen on ostanut Valtion Hevosjalostuslaitokselta Ypäjältä jalostusoriin Iilo. Pielaveden ja Keiteleen Sanomissa 16.3.1972.

Pohjois-Karjalan Hevosjalostusyhdistysten liiton "Voiman" toimintavuosi 1908 oli liiton toinen. Vuosikertomuksesta käy ilmi, että liittoon kuuluivat Keski-Karjalan Hevostystäväin seura, Ilomantsin Hevosystäväin yhdistys, Kuusjärven Siitosoriyhdistys,…

Hevoskasvatusyhdistys Pohjois-Karjalan Hippos -yhdistyksen säännöt hyväksyttiin 26.3.1900. Yhdistyksen toimiala käsitti Karjalan osan Kuopion lääniä ja sen tarkoituksena oli siitoseläimiksi kelvollisten hevosten systemaattinen valikoiminen ja niistä…

Keiteleellä Nilakkajärven jäällä kultakelloravit. Kuvassa pihtiputaalainen Toivon-Tyttö. Pielaveden ja Keiteleen Sanomissa 7.3.1969.

Kovana hevosmiehenä tunnettu Luveahon Reittu Utriainen menehtyi vuonna 1970 Säviällä jäätyään rekensä kanssa soralastissa olleen kuorma-auton alle. Kuva Kyösti Kauhanen.

1989
Ivalossa rakennettiin koulua. Koululla oli hevosmies Karigasniemeltä, joka hoiti hevostaan huonosti, eikä koskaan pessyt sitä. Hevonen oli vaalea ja likaisena rumannäköinen. Niinpä pojat maalasivat hevosen eräänä yönä. Toisessa tarinassa Kahma yritti…

Maanviljelijä muokkaamassa peltoaan hevosten vetämällä maanmuokkaustyökalulla

Metsätöissä Sulo Shemeikka.

Neljän miehen seurueesta on tunnistettu savijokelainen Paul Hämäläinen (toinen oik.).

Vuoteen 1920 asti tässä rakennuksessa oli ollut Villehard Mäkelän kauppa.

Eemeli Eerakkala (vas.) ja Eino Lempälä ovat menossa kyntämään parihevosten kanssa. Vasemmalla näkyy Mattilan talli. Kuva on otettu 1930-luvulla.

Kuvissa Eskolan talon väki on peltotöissä Pukkilan Syvänojalla 1920-luvulla. Taustalla näkyy ilmeisesti Hyrylänmäki.

Ensimmäisessä kuvassa Lehtisen pihalla istuu joukko perunanistutukseen lähdössä olevia ihmisiä.
Kuvassa edessä Merikannon tyttö (vas.), Merikannon mamma, Sorge Martin, Alma Raunio ja Emmi Rantalainen ja takana Lyyli (vas.) ja Keijo Lehtinen, Einari…

Vuosikertomus Pohjois-Karjalan Hevosjalostusliiton toimintavuodelta 1914. Nimi oli aikaisemmin Pohjois-Karjalan Hevosjalostusyhdistysten liitto. Vuonna 1914 liittoon kuului 13 yhdistystä.

Vuosikertomus Pohjois-Karjalan Hevosjalostusliiton toimintavuodelta 1915. Vuonna 1915 liittoon kuului 16 yhdistystä. Puheenjohtajana toimi kauppias Eino Pakarinen Joensuusta.

Vuosikertomus Pohjois-Karjalan Hevosjalostusliiton toimintavuodelta 1916. Vuonna 1916 liittoon kuului 16 yhdistystä. Puheenjohtajana toimi kauppias Eino Pakarinen Joensuusta.

Vuosikertomus Pohjois-Karjalan Hevosjalostusliiton toimintavuodelta 1917. Vuonna 1917 liittoon kuului 13 yhdistystä. Puheenjohtajana toimi kauppias Eino Pakarinen Joensuusta.

Vuosikertomus Pohjois-Karjalan Hevosjalostusliiton toimintavuodelta 1918. Vuonna 1918 liittoon kuului 13 yhdistystä. Puheenjohtajana toimi kauppias Eino Pakarinen Joensuusta.

Koutajärven rannalla Aittoniemessä Jutta Nuotio, poni Manolite ja naapurin tyttö. Pielaveden ja Keiteleen Sanomissa 16.7.1970.

Pukkilan Hevosystäväinseura merkittiin yhdistysrekisteriin 17.3.1939, mutta toiminta on alkanut jo 1900-luvun alussa. Ensimmäinen tiedosto sisältää otteita seuran pöytäkirjoista vuosilta 1939-1975.
Valokuvat on todennäköisesti otettu Kanteleella,…

Teuvo Mäkelä puuhevosen selässä kotipihapiirissä.

Ratsastuskurssilaiset ohjaajineen ja ratsuineen Keiteleen Vuonamon Aholan pellolla. Ratsastusleirin oli järjestänyt 4H- yhdistys. Pielaveden ja Keiteleen Sanomissa 31.7.1975.

Perunanistuttajat viettävät taukoa pellon laidalla Pukkilan Kirkonkylässä. Takana näkyy aittoja.
Kuvassa Emmi Rantalainen (vas.), Niilo Lehtinen, Alma Raunio, Sorge Martin, Einar Mäkelä, Merikannon mamma, Keijo Lehtinen, Merikannon tyttö ja Lyyli…
 
Koneluettavat metatiedot: